wtorek, 27 marca 2012

Sledź wielkanocny - mega dawka omega 3


Śledź wielkanocny - mega dawka niezbędnych kwasów nienasyconych OMEGA 3

To tradycyjna potrawa na Wielkanoc nie tylko w moim domu!
Mimo, że czasami słyszymy, że śledzia w oleju, to można podawać tylko na Wigilię, to moja rodzina zawsze na śniadanie wielkanocne życzy sobie m. in. właśnie śledzia w oleju i to śledzia nie byle jakiego. Musi to być śledź koniecznie Matyjas z tacki i koniecznie w oleju lnianym.
Olej lniany to najbogatsze źródło kwasów Omega 3, których dobrodziejstw dla serca, wątroby, mózgu, układu pokarmowego i każdej komórki naszego ciała nie sposób przecenić, śledź (świeża morska ryba też je posiada).
SKŁADNIKI:
- 80 dag śledzi Matyjas w zalewie na tacce.
- ok 100 ml oleju lnianego niskooksydacyjnego omega 3 GOLDEN LINUM (bo tylko ten olej lniany zawiera 60% kwasów omega 3, jest niskooksydacyjny, czyli kwasy omega 3 w tym oleju lnianym nie ulegają tak łatwo utlenianiu i jest bardzo smaczny w przeciwieństwie do zwykłego oleju lnianego).
- 2 - 3 cebule,
- świeży sok z cytryny,
- mielony pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie wyjmujemy z tacki odlewając zalewę. Przekładamy je do miski i zalewamy wodą na nie więcej niż 20 min. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę.
Wymoczone śledzie kroimy na kawałki ok 2-3 cm układamy w słoiku , przekładamy cebulą, przyprawiamy każdą warstwę pieprzem i sokiem z cytryny. Każdą warstwę zalewamy olejem lnianym GOLDEN LINUM i lekko ugniatamy. Napełniony słoik odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Śledzie wychodzą pyszne.
Zrób swojego śledzia i pokarz go na www.toster.pl

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śledziki :) Pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń