wtorek, 29 września 2009

Grzyby na Kaszubach. Borowik szlachetny - praktyczny atlas grzybów.

Prawdziwki to grzyby, którymi najbardziej lubimy się chwalić. To najszlachetniejsze z grzybów. Na prawdziwki mówi się też: borowik szlachetny, prawdziwy grzyb, prawy, borowy, dębowy, Szwedzi mówią na prawdziwka Karl Jochan.
W Polsce można znaleźć ok. 15 różnych gatunków prawdziwków. Większość gatunków jest jadalna. Nieliczne są gorzkie i nie tyle trują, co psują smak. Rzekomo trujący jest borowik szatański, którego łatwo rozróżnić, bo ma wyraźnie czerwony trzon i czerwoną siateczkę pod kapeluszem. To bardzo rzadki grzyb. Wielu wytrawnych grzybiarzy wcale go nie widziało. Często mylony jest z goryczakiem żółtym, który wygląda raczej jak podgrzybek, ale ma lekko zaróżowioną siateczka pod kapeluszem i ta siateczka jest bardzo gorzka co można sprawdzić pocierając palcem pod łepkiem i językiem sprawdzając smak z palca.

Jak wygląda prawd
ziwek, borowik szlachetny?
Młode kapelusze i grzyby rosnące w piasku miewają białe kapelusze, dojrzale prawdziwki brązowe, ciemnobrązowe lub lekko bordowe. Powierzchnia kapelusza przypomina nieco skórkę z dobrze wypieczonego chleba. Gdy grzyb rośnie kapelusz zmienia kształt z pólkulistego na spłaszczony. Nóżka prawdziwka jest zwykle biała, pokryta jest białą delikatną siateczką. Na dole trzon jest rozszerzony i lekko filcowaty. Miąższ prawdziwka jest ścisły, twardy, biały i nie zmienia koloru po przekrojeniu. Rurki mają kolor od jasno beżowego - do oliwkowego. To dwa odrębne rodzaje prawdziwków. Na Kaszubach te białe uważane są za bardziej szlachetne. nawet Punkty skupu różnicują ich ceny. Prawdziwki w przetworach zachowują swoją naturalną, białą barwę , dlatego w marynacie wyglądają ślicznie. Nadają się także do duszenia, smarzenia i suszenia.








Nie wyobrażam sobie także pierógw z grzybami bez prawdziwków.

1 komentarz:

  1. Grzyby to teraz bardzo modny temat, zapraszam do obejrzenie moich zbiorów :)

    OdpowiedzUsuń