W Polsce można znaleźć ok. 15 różnych gatunków prawdziwków. Większość gatunków jest jadalna. Nieliczne są gorzkie i nie tyle trują, co psują smak. Rzekomo trujący jest borowik szatański, którego łatwo rozróżnić, bo ma wyraźnie czerwony trzon i czerwoną siateczkę pod kapeluszem. To bardzo rzadki grzyb. Wielu wytrawnych grzybiarzy wcale go nie widziało. Często mylony jest z goryczakiem żółtym, który wygląda raczej jak podgrzybek, ale ma lekko zaróżowioną siateczka pod kapeluszem i ta siateczka jest bardzo gorzka co można sprawdzić pocierając palcem pod łepkiem i językiem sprawdzając smak z palca.
Jak wygląda prawd
Młode kapelusze i grzyby rosnące w piasku miewają białe kapelusze, dojrzale prawdziwki brązowe, ciemnobrązowe lub lekko bordowe. Powierzchnia kapelusza przypomina nieco skórkę z dobrze wypieczonego chleba. Gdy grzyb rośnie kapelusz zmienia kształt z pólkulistego na spłaszczony. Nóżka prawdziwka jest zwykle biała, pokryta jest białą delikatną siateczką. Na dole trzon jest rozszerzony i lekko filcowaty. Miąższ praw
Nie wyobrażam sobie także pierógw z grzybami bez prawdziwków.
Grzyby to teraz bardzo modny temat, zapraszam do obejrzenie moich zbiorów :)
OdpowiedzUsuń