Kurka (pieprznik jadalny) czyli chantarelle, bodaj najbardziej znany grzyb w polskich lasach, łatwy do zbierania, często rośnie w grupach, gdy z

najdziesz jedną kurkę, zaraz szukaj drugiej, trzeciej... Kurki rzadko są robaczywe. Pam

iętaj żeby nie pomylić kurki z nieco inną tzw. kurką fałszywą, która jest niesmaczna i niejadalna. Ta fałszywa ma wyraźnie cieńszy trzon, cieńsze i ciemniejsze, pomarańczowe blaszki pod kapeluszem, jest zwykle mała. Prawdziwa kurka jest twarda, ale krucha, ma grubszy trzon, często finezyjnie rozwinięty kapelusz. Nazwa pieprznik wskazuje na lekko ostry smak. Kurka jest genialna do najpyszniejszych potraw świata:
- kurki w śmietanie - lekko przysmażone z odrobiną cebulki i zalane śmietana zaprawioną mąką pychota,
- kurki w potrawie włoskiej- zblanszowane, obsmażone na oliwie na patelni z suszonymi pomidorami w oliw

ie, lekko posolone i posypane suszoną bazylią, do tego porwana rukola i włoski makaron ugotowany aldente - duże muszelki - pychota,
- jajecznica z kurkami lekko osolona i z odrobiną pieprzu,
- łazanki z sosem kurkowym i kapustą - zwykłe łazanki z kapustą wymieszane z kurkami w śmietanie - cudo, nie można przestać jeść.
Smacznego, mimo, że

grzyby jak wiemy nie mają wielu substancji odżywczych i są ciężkostrawne. Za to uwaga -grzyby wymagają dużo energii żeby je strawić. Grzyby odchudzają?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz