Są wysokie, dobrze widoczne.
Kapelusz Kani bardzo charakterystycznie pachnie, jest jasnobrązowy, dochodzi nawet do 30 cm średnicy, młoda kania ma kapelusz początkowo jajowaty, na długim trzonie, gdy dorasta, kapelusz otwiera się jak talerz z górką w samym środku, na powierzchni kapelusza widać spękania brązowo szare, charakterystycznie postrzępione na jasnobrązowym tle, na środku kapelusz nie jest popękany, jest ciemniejszy, brązowy.
Pod kapelusze
Inne czubajki są mniejsze, nie mają przesuwnego pierścienia, nie mają spękanego trzonu, nie pachną kania, czasem śmierdzą.
Kania jest jeden z najpyszniejszych grzybów jadalnych, ma delikatny, oryginalny smak i słodkawy przyjemny zapach. Najlepiej usmażyć ja na gorącym oleju lub maśle odrobinę soląc. Doskonała jest także smażona w panierce, tak jak kotlet schabowy.
popieram Kania to pychtoka, ale dawno jej nie widziałam w lesie
OdpowiedzUsuń