Wśród składników odżywczych najważniejszy to białko -ok. 2-4%
To z tego powodu kiedyś grzyby nazywano mięsem roślinnym. W badaniach dowiedziono jednak, że to białko jest niepełnowartościowe i stanowi tylko 2/3
wszystkich związków azotowych grzybów. Pozostałość nazywana często grzybniakiem nie jest trawiona przez układ pokarmowy człowieka, poza tym utrudnia wchłanianie innych składników pokarmu zjedzonego razem z grzybami. Strawialność składników grzybów ocenia się na 60-70%Inne składniki odżywcze grzybów, to niewielkie ilości fosforu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza oraz inne składniki mineralne w śladowych ilościach takie jak: cynk, miedź, fluor, arsen, mangan.
Zawartość procentowa poszczególnych składników grzybów w dużym stopniu zależy od gleby w jakiej rosną.Uważa się, że grzyby zawierają dużo witaminy B i PP. Pozostałe witaminy występują w śladowych ilościach, głównie jest to witamina D. Ciekawe jest to, że w kurkach i rydzach występują pewne ilości karotenoidów stanowiących prowitaminę A.
W kapeluszach grzybów jest więcej składników grzybów niż w ogonkach, gdzie znajduje się dużo nietrawionego grzybniaka. Może dlatego wielu grzybiarzy wyrzuca ogonki grzybów.
Ta ogólnie niewielka wartość odżywcza grzybów zmniejsza się jeszcze w procesie przetwarzania, dlatego grzybów nie uważa się za dobre źródło składników
odżywczych.Dodatkowo grzyby są ciężkostrawne, więc nie należy spożywać ich w zbyt dużej ilości.
Niezaprzeczalną wartością grzybów są walory smakowe i aromat tak bardzo przydatny w wielu potrawach: zupach, sosach, pierogach na Wigilię, uszkach do barszczu, nadzieniu do krokietów...
Dlatego nie obawiajmy się, że z powodu grzybów utyjemy w Święta. Możemy najwyżej nabawić się niestrawności. Wtedy warto napić się kieliszek przygotowanej w maju orzechówki.
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń