niedziela, 6 grudnia 2009

Przepis na uszka z grzybami do barszczu na Wigilię

Składniki farszu:
10 dag suszonych grzybów,
20 dag cebuli,
2 łyżki oleju,
sól,
pieprz.

Składniki ciasta:
50 dag mąki,
1-2 jajka,
1 łyżka oleju,
2 ugotowane ziemniaki.

Jak przygotować farsz do uszek?
Ugotowane grzyby zmielić w maszynce, pokrojoną cebulę zrumienić na oleju, do cebuli dodać grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem, zamiast suszonych grzybów można użyć świeżych lub mrożonych kurek.

Jak przygotować ciasto?
Do przesianej mąki dodać rozgnieciony ziemniak, olej, jajka, odrobinę wody. Zagnieść ciasto jak na makaron, o dość luźnej konsystencji. Następnie cienko rozwałkować ciasto, wykrawać nieduże kwadraty. Nadzienie nakładać małą łyżeczką na środek kwadratu, dokładnie zlepiać zawijając dwa rogi do środka, tak żeby tworzyły uszko.

Gotowe uszka wrzucać na wrzącą, osoloną jak na makaron wodę.
Gotować kilka minut. Wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz i polać olejem, żeby się nie sklejały.

Przepis na wigilijne pierogi z grzybami czytaj tutaj.

O wartościach odżywczych grzybów czytaj tutaj.

Jak samemu zrobić atrakcyjny i niedrogi prezent czytaj tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz