poniedziałek, 7 grudnia 2009

Przepis na wigilijne pierogi z grzybami

To specjalne pierogi, które raz do roku na Wigilie wymagają własnego wkładu pracy i nie ma mowy, żeby kupować gdziekolwiek gotowe pierogi.
W każdym domu są trochę inne zwyczaje, zapraszam wiec do komentowania tego postu, żeby wymienić się doświadczeniami.
U mnie w domu robi się tak:
Składniki na ciasto na wigilijne pierogi z grzybami:
20-25 dag mąki pszennej,
1 jajko,
1/3 szklanki wody,
sól,
2 dag słoniny.

Składniki na farsz do wigilijnych pierogów z grzybami:
1/2 kg najlepszej kapusty kiszonej, może też być słodka kapusta lub pół na pół słodka i kiszona,
3 garści grzybów suszonych (najlepiej prawdziwki i podgrzybki),
2 cebule,
2-3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki masła,
sól, pieprz.

Jak wykonać ciasto na wigilijne pierogi?
Mąkę przesiać przez sitko, zostawiając część maki do podsypywania. Z maki zrobić kopczyk a na jego środku dołek. Wlać jajko, dodać szczyptę soli i zagniatać rękoma, podlewać wodą i posypywać mąką, gdy ciasto za bardzo będzie kleiło się do podłoża. Zagniatamy do utworzenia się jednolitej elastycznej masy, która da się cienko rozwałkować.
Miejsce, w którym będziemy wałkować ciasto posypujemy lekko mąką i wałkujemy wałkiem do ciasta we wszystkich kierunkach aż do utworzenia dużego cienkiego placka. Jeśli ciasta jest więcej, powstanie kilka cienkich placków. W cieście wykrawamy okrągłe kształty, najlepiej dużą szklanką lub kubkiem z cienkimi krawędziami. Na środek każdego krążka nakładamy farsz i dokładnie zalepiamy. Ciasto nie może być za mocno opruszone mąką, bo nie będzie się kleiło.

Jak przygotować farsz do wigilijnych pierogów a grzybami?
Gotujemy do miękkości kapustę w niewielkiej ilości wody, żeby kapusta nie straciła swojego kwaśnego smaku.
Oddzielnie gotujemy namoczone wcześniej grzyby suszone.
Na patelni smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę na maśle.
Kapustę i grzyby mielimy w maszynce do mięsa, odciskamy w dłoniach nadmiar płynu i dokładamy do cebuli, na patelni. Podsmażamy, gdy nadal farsz jest za rzadki dodajemy bułkę tartą. Mieszając tworzymy jednolitą masę. Farsz gotowy.

Farszem wypełniamy krążki ciasta i odkładamy na lnianą ściereczkę.
Pierogi gotujemy wrzucając na osoloną. wrzącą wodę. Gotujemy 3 min po wypłynięciu pierogów na powierzchnię. Nie należy wkładać za dużo pierogów na raz, żeby się nie posklejały ze sobą, abo, żeby nie przywarły do dna garnka.
Ugotowane wyjmujemy łyżka cedzakową, wykładamy na talerze i polewamy olejem, żeby się nie sklejały. Tak przygotowane pierogi można zamrozić i podgrzewać na patelni lub we wrzątku bezpośrednio przed spożyciem.

Sprawdź jeszcze przepis na uszka z grzybami do barszczu wigilijnego.

A wartości odżywcze grzybów sprawdź tutaj.

Jak samemu zrobić atrakcyjny i niedrogi prezent zajrzyj tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz